This is a demo store. No orders will be fulfilled.
Gluten – co to jest, w czym się znajduje i czy faktycznie jest szkodliwy?

Gluten to białko występujące głównie w pszenicy, ale także w innych zbożach. Znajduje się w wielu pokarmach spożywanych na co dzień. Większość ludzi gluten toleruje i może go spożywać codziennie. Jednak u niektórych po zjedzeniu produktów, które go zawierają, mogą pojawić się niepożądane reakcje. Gluten – co to jest i w jakich artykułach spożywczych się znajduje? Czy osoby z jego nietolerancją mogą uprawiać sport? Co zawiera gluten? Podpowiadamy!
Spis treści:
- Gluten – co to?
- W czym jest gluten? Czego unikać?
- Dieta bezglutenowa a zamiłowanie do rowerów
- Bezglutenowe wskazówki sportowe
- Dieta bezglutenowa a jazda na rowerze – podsumowanie
Gluten – co to?
Gluten – co to właściwie jest? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób, zwłaszcza że nietolerancja glutenu to zjawisko coraz bardziej powszechne nie tylko u osób dorosłych, ale również u dzieci. Gluten to wspólna nazwa białek występujących w ziarnach zbóż, przede wszystkim w pszenicy i jej odmianach (orkisz, durum, płaskurka, czy mamut). Żyto, pszenżyto i jęczmień także zawierają gluten.
Gdy mąka z powyższych zbóż łączona jest z wodą, białka glutenu wchodzą z nią reakcję, tworząc lepką mieszankę. Dzięki niej ciasto jest elastyczne, a gotowe wypieki są puszyste, smaczne, a przede wszystkim odporne na wysychanie.
Związek o nazwie gluten występuje nie tylko w produktach ryżowych, ale też w wielu innych rodzajach żywności. Producenci artykułów spożywczych dodają gluten do swoich produktów, ponieważ jest on dobrym nośnikiem aromatów.
Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu
Objawy nietolerancji glutenu mogą być natychmiastowe lub opóźnione. Jeżeli nietolerancja glutenu związana jest z alergią, to reakcja pojawia się niemal od razu po spożyciu tego białka. Wypryski, pokrzywka i zapalenie skóry, to symptomy typowe dla NCNG, czyli nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. W przypadku celiakii, czyli choroby trzewnej o podłożu autoimmunologicznym, objawy nietolerancji na gluten mogą wystąpić dopiero po kilku tygodniach, a nawet miesiącach jego regularnego spożywania.
U chorych na celiakię gluten powoduje zanik kosmków jelitowych. Są to wypustki błony śluzowej jelit, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania, niedożywienia oraz anemii.
Najczęściej objawy uczulenia na gluten występują w formie wzdęć i bólów brzucha. Bardzo często pojawiają się również nudności, zaparcia oraz wodniste biegunki. To nie wszystko – nietolerancja glutenu może powodować afty w jamie ustnej, zapalenie stawów, bóle mięśni czy bóle kostne.
Gluten wpływa także na nieregularne miesiączkowanie, niepłodność, poronienia, a nawet zahamowanie wzrostu płodu. Z kolei do objawów endokrynologicznych nietolerancji glutenu zalicza się zapalenie tarczycy, cukrzyca typu I, czy choroba Addisona.
W czym jest gluten? Czego unikać?
Wiele osób zastanawia się, w czym jest gluten. Nie sposób wymienić wszystkich produktów spożywczych zawierających to białko. Oto krótka lista czego nie należy jeść, mając uczulenie na gluten. W czym jest to białko i gdzie znajdziesz go najwięcej?
- Mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa, jęczmienna),
- pieczywo (pszenne, żytnie, orkiszowe),
- płatki śniadaniowe,
- wędliny i parówki,
- słone przekąski,
- wyroby cukiernicze,
- dania gotowe,
- otręby i kiełki zbóż glutenowych,
- marynaty, kostki rosołowe,
- gotowe sosy,
- makarony.
Zobacz także: Jak liczyć kalorie i czy w ogóle to robić? Podpowiadamy!
Już wiesz, w czym jest gluten. Pamiętaj jednak, że nawet produkty, które z założenia nie mają go w składzie, jeśli pochodzą z tej samej linii produkcyjnej, gdzie wykorzystuje się komponenty zawierające gluten, mogą być przez niego zanieczyszczone. Dlatego osoby z celiakią i alergią na gluten powinny sięgać po produkty bezglutenowe oznaczone logiem z przekreślonym kłosem.
Czy owies ma gluten? Jakie składniki go nie zawierają?
Wiele osób zastanawia się, czy ryż ma gluten. Dla ułatwienia przygotowaliśmy również listę naturalnych produktów bezglutenowych. Zaliczają się do nich produkty zbożowe takie jak:
- gryka,
- proso,
- kukurydza,
- ryż,
- komosa ryżowa,
- tapioka,
- amarantus,
- sorgo,
- teff.
Glutenu nie zawierają również kasze pozyskane ze zbóż naturalnie bezglutenowych, na przykład kasza jaglana z prosa. Osoby z celiakią mogą spożywać ryż, jednak owies jest dla nich niewskazany, ponieważ zanieczyszcza się on glutenem już na polu.
Do produktów niezbożowych, które nie zawierając glutenu, zaliczają się rośliny strączkowe, owoce, warzywa, orzechy, czy nasiona. Produkty mleczne, czyli masło, mleko, śmietana i sery również mogą być przyjmowane przez osoby cierpiące na nietolerancję tego białka.
Należy podkreślić, że dieta bezglutenowa powinna obfitować w świeże sezonowe warzywa i owoce.
Dieta bezglutenowa a zamiłowanie do rowerów
Nietolerancja glutenu nie jest powodem, by rezygnować z aktywności fizycznej, zwłaszcza tej na świeżym powietrzu. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Wiele osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, celiakią, czy alergią na gluten wskazuje, że po odstawieniu produktów zawierających to białko zmniejszyła się częstotliwość występowania bólów brzucha, biegunek, wzdęć czy zaparć.
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny systematycznie trenować na świeżym powietrzu. Nie muszą od razu biegać na długie dystanse – wystarczy, że kilka razy w tygodniu wsiądą rekreacyjnie na rower. Nawet półgodzinna jazda jednośladem dwa lub trzy razy w tygodniu daje niesamowite korzyści zdrowotne. Wpłynie ona pozytywnie na układ mięśniowy, oddechowy i nerwowy.
Jazda na rowerze, o ile jest regularna, pomoże Ci w utracie nadprogramowych kilogramów, a aktywność połączona z dietą bezglutenową pozwoli utrzymać szczupłą i zdrową sylwetkę. Jej intensywność można bowiem dostosować do indywidualnych możliwości. Tempo nie musi być forsowne, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z jednośladem. Zanim jednak wsiądziesz na rower, warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria, które umilą Ci jazdę.
Wyczynowa jazda na rowerze, a nietolerancja glutenu
Miłośnicy dwóch kółek z nietolerancją glutenu bez przeszkód mogą oddać się wyczynowej jeździe. Takie problemy zdrowotne nie są w żadnym stopniu przeciwskazaniem do uprawiania sportu. Wręcz przeciwnie – osoby z celiakią lub alergią na gluten powinny w szczególności dbać o swoje zdrowie.
Budowanie wydolności tlenowej podczas pokonywania stromych podjazdów ułatwia noszenie zegarka sportowego. Dla przykładu zegarek sportowy Garmin Fenix 6 Pro Solar ma wbudowany pulsoksymetr, mierzy tętno i wyposażony jest w wysokościomierz, barometr i 3-osiowy elektroniczny kompas.
Z kolei Garmin Fenix 6X Pro Solar wykorzystuje nawigację, aby dopasować tempo jazdy na różnym terenie, a także pozwala na analizowanie w czasie rzeczywistym informacji o podjazdach i podbiegach.
Treningi tlenowe nie są dużym obciążeniem dla mięśni oraz układu nerwowego. Możesz wpleść do niego elementy treningu interwałowego, których celem jest przystosowanie ciała do mocnych podjazdów czy sprintów. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry zegarek sportowy, który na bieżąco będzie monitorował wydolność Twojego organizmu.
Przeczytaj także: Witarianizm – na czym polega dieta? Czy jest odpowiednia dla Ciebie?
Bezglutenowe wskazówki sportowe
Osoby zmagające się z nietolerancją glutenu powinny nie tylko wyeliminować z diety produkty zawierające gluten. Nie mogą zapomnieć o regularnym nawadnianiu organizmu. Wybierając się na rower, należy zabrać ze sobą czystą mineralną wodę. W czasie jazdy warto sięgać po łyk napoju przynajmniej co piętnaście minut.
Bidon rowerowy to wszechstronne uzupełnienie ekwipunku, z którego skorzystasz podczas każdej z form jazdy. Izolowany bidon Trek Voda Ice Polka Dot 591ml umieścisz w koszyku rowerowym i z łatwością sięgniesz po niego bez konieczności zatrzymywania się na ścieżce. Ten produkt wykonany jest z wysokiej jakości tworzywa sztucznego bez BPA oraz ftalanów. Utrzymuje on chłód wody, świetnie leży w dłoni i nie przecieka. Na dłuższe wycieczki polecamy Ci bidon Camelbak Podium o pojemności aż 710 ml z ustnikiem i blokadą kapania.
Osoby z nietolerancją glutenu powinny pamiętać, aby w trakcie dłuższej jazdy na rowerze wozić ze sobą pożywne przekąski. Sięgnij po niej, kiedy poczujesz głód. Mogą to być kanapki z bezglutenowego chleba i owoce. Warto spakować również bezglutenową czekoladę lub baton, który w chwili kryzysu energetycznego, postawi Cię szybko na nogi.
Nietolerancja glutenu bardzo często objawia się również bólami głowy. Dlatego wybierając się na wycieczkę rowerową, zaopatrz się w czapkę termiczną, która chroni zarówno przed przegrzaniem, jak i zimnem. Ruszając w trasę w okresie jesienno-zimowym zabierz ze sobą rękawiczki na rower, ciepłą bluzę, a nawet kurtkę. W słoneczne dni przydadzą się okulary, które ochronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Dieta bezglutenowa a jazda na rowerze – podsumowanie
Już wiesz, co to gluten i czego nie można spożywać przy jego nietolerancji. Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających zboża glutenowe. Te należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami. Taki sposób żywienia przynosi korzyści zdrowotne osobom z alergią na pszenice, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz chorującym na celiakię.
Dieta bezglutenowa wcale nie jest powodem, aby zrezygnować ze sportów na świeżym powietrzu. Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny regularnie spacerować po świeżym powietrzu i jeździć na rowerze.
Szeroki wybór rowerów damskich, męskich i dziecięcych znajdziesz w asortymencie sklepu Sprint-Rowery. Posiadamy jednoślady górskie, turystyczne, szosowe, a nawet elektryczne od znanych producentów jak Kross, Giant, Polygon czy Trek. Znajdziesz u nas komponenty i akcesoria do rowerów takie jak bidony, etui na telefon czy dzwonki do rowerów w przystępnej cenie.
Postaw na nasze 25-letnie doświadczenie! Z nami wybierzesz rower dopasowany do swoich indywidualnych potrzeb oraz do możliwości finansowych. Zapraszamy na owocne zakupy!